8 november 2018

 

GroenLinks zit nu een half jaar in de raad, een mooi moment om de balans op te maken. Wat heeft het college tot nu toe gedaan aan het raadsprogramma en wat heeft GroenLinks tot nu toe kunnen bijdragen?

Allereerst is GroenLinks blij met deze gezonde begroting. We zitten niet op ons geld, maar maken er op een verantwoorde manier gebruik van. Het zogenaamde weerstandsvermogen is erg hoog maar gelukkig is de algemene reserve dat ook. De lage solvabiliteit is een gevolg van de grote ambities van de raad en dus ook van het college. Samen blijft het financiële plaatje in evenwicht. En dat is een compliment aan het college waard.

Woningvoorraad “Wonen gaat voor recreëren”

Wij hebben in oktober met voorlopig succes gepleit voor het behouden van woningen voor de woningvoorraad en niet voor het veranderen van hun bestemming voor recreatie. Als GroenLinks moet kiezen tussen wonen of recreëren dan kiest het voor wonen. Zeker in woonbuurten. Naar onze mening vaart het college hier geen duidelijke koers. Het voert over wat nu prioriteit heeft geen discussie met bewoners en ook niet met de raad. Ondertussen gedoogt het college het verhuren van woningen voor recreatieve doelen wel. Hiermee werkt het college rechtsongelijkheid in de hand. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

We realiseren ons dat er op dit moment te weinig ambtenaren zijn voor het beleidsterrein van de ruimtelijke ordening. Maar het college kan wel, in overleg met de raad, keuzes maken in wat zij het eerste aanpakt. Voor GroenLinks zijn dat de projecten die samenhangen met sociale huurwoningen, voor jongeren, ouderen en andere kwetsbare groepen. Ik noem er 2:

  1. De wethouder geeft aan dat er in de nieuwe raadsperiode nog geen inhoudelijk overleg is geweest met corporaties over de ontwikkeling van de Oude Keern. GroenLinks vindt dat de gemeente in dit proces leidend moet zijn. Zodat corporaties kunnen doen wat ze hebben beloofd in de prestatieafspraken: sociale huurwoningen bouwen. Overigens zien we binnenkort graag de nieuwe prestatieafspraken voor 2019 tegemoet.
  2. Op grond waar tijdelijk nog niet gebouwd kan worden, bijvoorbeeld door vervuiling of door een andere bestemming, zou de gemeente het beleidsmatig mogelijk moeten maken om tijdelijk te wonen in bijvoorbeeld tiny houses. Plannen zijn er genoeg, ook in Landsmeer. GroenLinks ziet graag dat de gemeente vaart maakt met het scheppen van voorwaarden om dit mogelijk te maken.

Toerisme geen prio

Extra toerisme huisvesten in Landsmeer geeft waarschijnlijk meer toerisme-overlast in Amsterdam. Daar willen we terughoudend mee zijn. Wij verwachten dat toerisme ook een zeer beperkte invloed heeft op de Landsmeerse economie.

Wij willen niet dat er gebouwd wordt in het Twiske.  We willen ook geen tweede Volendam of Marken worden. Een motie over de toeristische visie van de MRA hebben we vanuit die overtuiging  dan ook van harte ondersteund.

 

 

Verkeer “ benutten”

GroenLinks heeft ook met succes moties gesteund die ten doel hadden de veiligheid op het Lint te verbeteren, zoals een zebrapad bij de Jonkerhof en de kruising Dorpsstraat-Van Beekstraat. GroenLinks wil graag zien dat deze moties ook met voorrang worden uitgevoerd en niet te lang op de plank blijven liggen. Het college heeft –ook bij andere onderwerpen- de neiging om te wachten tot uitvoeringsagenda’s of nieuw beleid gereed zijn.

Wij pleiten ervoor om kleine ingrepen, waar mogelijk, met voorrang uit te voeren. Dit maakt dat inwoners zien dat er wel degelijk geluisterd wordt naar wat zij wensen. Een lijst met dergelijke ‘quick wins’ zien we graag tegemoet.

Inmiddels is de uitvoeringsagenda Mobiliteit gepresenteerd. Deze is ambitieus, zowel vanwege de vele verschillende belangen bij het Lint als de omvang van de agenda.  GroenLinks ziet veel kansen voor een degelijke aanpak om samen met belanghebbenden hier uitvoering aan te geven. Er is ook een valkuil: door de veelheid dreigt het gevaar dat er aan veel begonnen wordt, maar projecten moeilijk tot een einde komen.

Sociale voorzieningen “Met elkaar, voor elkaar”

GroenLinks wil een betrokken samenleving waar we naar elkaar omkijken.

Het vindt vooral goede algemene voorzieningen belangrijk zoals een scootmobielpool, een dienstencentrum met een breed en laagdrempelig aanbod en het Maatjesproject. Bouw ze uit waar mogelijk, want ze leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van complexere zorgvragen. Wij pleiten voor meer maatschappelijke stages in Landsmeer in dit kader.

Inspanningen in het Sociaal Domein moeten de zelfredzaamheid van mensen te vergroten en ongelijkheid te verminderen als het gaat om armoede en werk. Er mag dus geen geld op de plank blijven liggen voor de jobcoaching!

Het maakt veel uit hoe de gemeente vorm geeft aan goede en betaalbare jeugdzorg en goede en betaalbare voorzieningen voor mensen die het zelf, met hulp van hun netwerk, niet kunnen organiseren. Goede sturingsinformatie is er op dit moment niet. En die is wel essentieel. Zodat de Adviesraad sociaal domein haar adviserende rol kan spelen en de gemeenteraad haar kaderstellende rol kan waarmaken.

Duurzaamheid “Niet een hippe trend voor wie het kan betalen”

Binnenkort stelt het college de duurzaamheidsagenda vast. GroenLinks heeft in de visie vele goede aanzetten gezien om van Landsmeer een duurzame gemeente te maken. Wat zij nog mist is een plan om het voor de modale inkomens aantrekkelijker te maken om de eigen woning te verduurzamen. Duurzaam wonen moet bereikbaar zijn voor iedereen. Het moet ook voor iedereen vanzelfsprekend worden.

Warmte is er genoeg, in de lucht, in het water en in de bodem, ook zonder aardgas. Laten we dat goed inzetten en verdelen. GroenLinks roept het college op om samen met de Omgevingsdienst en omringende gemeenten een Warmtevisie, op te stellen voor bewoners en bedrijven. En om actief mee te werken in regionaal (RES) verband aan een strategie voor energietransitie.

Wij stellen voor om voortaan te verbieden om bij evenementen ballonnen op te laten. Daarvan komt het plastic terecht in onze sloten en graslanden. Dieren raken makkelijk verstrikt in de resten zoals touwtjes. 

Verder moet de gemeente zwaarder inzetten op voorlichting. Goede voorbeelden laten zien en zichtbaar het voortouw nemen. GroenLinks is dan ook blij dat Landsmeer dit jaar meedoet aan de Duurzame Huizenroute. En dat we binnenkort de gratis regentonnen mogen uitdelen. Door samen in gesprek te gaan en kennis te delen gaat het onderwerp leven en krijgen we de kans om vindingrijk te worden op dit vlak.

Landschapsbeleid = vernieuwing en vernatting

Het landschap in Landsmeer is groot en groots. Het is belangrijk voor natuur, recreatie en agrariërs. Het is belangrijk dat deze belangen matchen. Het waterpeil moet omhoog, want dat scheelt veel CO2 -emissies. De gebruikers van het gebied zullen zich aan moeten passen aan deze milieuvoorwaarden om onze klimaatdoelstellingen te halen. Vernieuwing van het landbouwbeleid is nodig, evenals ondersteuning daarbij van Rijk en provincie. Beleid voor vernatting van het veengebied en natte landbouw juichen we van harte toe.

Bestuurlijke Toekomst “argumenten verzamelen van inwoners”

GroenLinks vindt Landsmeer te klein om zelfstandig te blijven. Eenmaal genomen besluiten moeten niet opnieuw ter discussie komen, maar bewoners moeten wel goed meegenomen worden in het besluit. GroenLinks is voor doorpakken, als het kan naar bestuurlijke fusie. Maar om te trouwen heb je wel een partner nodig.  Als dat niet lukt, is samenwonen (ambtelijke samenwerking) met een (financieel) gezonde partner, ook een goede eerste stap.

Groenbeleid “Zet de berm in bloei”

Het Groenbeleidsplan is dringend aan vernieuwing toe. Elementen die daarin moeten: het doortrekken van de ecologische oevers die er al zijn, het doortrekken van de Bloemenlinten die Amsterdam al heeft. En om dit kracht bij te zetten, nu eens geen motie maar een cadeau voor de wethouder die erover gaat. En die ten slotte ook jarig was tijdens het herfstreces. Het boek ‘zet de berm in bloei voor de bij’ is bedoeld om alvast te inspireren zodat zij met zorg en aandacht in 2019 een doordacht groenbeleid kan opstellen.

Alstublieft!

Jacobien van Boeijen

Namens