Terras aan de Breek gaat rekening houden met natuur

De initiatiefnemers beloofden licht- en geluidsoverlast beperkende maatregelen te willen evalueren na een jaar en tussentijds open te staan voor aansporingen om licht en geluid al voor sluitingstijd te verminderen. Addertje onder het gras is natuurlijk dat zij niet persé de uitbaters zijn straks en het klachtenloket dus getrapt bereikbaar is. Daarom was de toezegging van de wethouder om het initiatief te nemen voor evaluatie na een jaar ook geen overbodige luxe. VVD en CDA vonden dit blijkbaar niet genoeg, want vroegen alsnog een motie in stemming brengen met dezelfde strekking. De motie werd aangenomen. Voor GroenLinks is het belangrijk dat gevolgen voor omwonenden en voor de dieren in en om het sportpark, vooral de aanwezige vleermuizen, beperkt blijven.

Burgemeester kan noodopvang asielzoekers aanbieden in Landsmeer

De tweede toezegging ging erover dat er in Nederland te weinig opvangplekken zijn voor asielzoekers uit onder meer Afghanistan. Kunnen we in Landsmeer ook een steentje bijdragen, zoals in 2015 toen Landsmeer 200 vluchtelingen in Sporthal ICL opving? De burgemeester gaf aan in de regio volop in gesprek te zijn over de noodopvang omdat het Rijk gemeenten momenteel daartoe oproept. De motie van GroenLinks om noodopvang toe te zeggen noemde hij sympathiek en een belangrijk politiek signaal als daar in de regio om gevraagd wordt. Mits de financiën het toelaten, gaf hij er wel als disclaimer bij. Met deze toezegging ging de raad akkoord, waarop wij de motie konden intrekken. Wel wilde de PvdA nog graag weten of GroenLinks ook van plan was om asielzoekers uit zogenaamde veilige landen op te nemen. Hop & Honing vroeg hoe lang deze noodopvang dan moest duren. Met de bevestiging dat het om mensen in nood gaat en niet om gelukszoekers en dat noodopvang beperkt blijft tot een korte periode, waren partijen gerustgesteld.

Landsmeer in 2040

Landsmeerders gaan opnieuw bevraagd worden over hoe ze willen dat hun omgeving er uit ziet in 2040. De concept-omgevingsvisie die er nu lag vond de VVD niet ‘out-of-the-box’ genoeg en zij willen eerst heldere criteria zien waaraan deze Omgevingsvisie moet voldoen. GroenLinks denkt dat hoeveel participatie en hoeveel criteria er ook volgen, de raad toch zelf knopen door moet hakken. Want over veel dilemma’s zijn raad en inwoners verdeeld, zoals over de vraag of je moet bouwen of Landsmeer landelijk groen en rustig moet houden. GroenLinks zet in op dichter bebouwen binnen het dorp en wil geen nieuwe groengebieden opofferen buiten de dorpskernen.

 

Nieuwsbrief Landsmeer | 28 oktober 2021
Jacobien van Boeijen, fractievoorzitter GroenLinks