Jaarrekening vastgesteld, flink geld over
De jaarrekening 2022 is besproken en vastgesteld in de raadsvergaderingen in juli. In de jaarrekening staat wat de gemeente bereikt heeft en wat het gekost heeft. Er was op de jaarrekening 2022 ruim 1, 5 miljoen over. Het grootste deel is teruggevloeid naar de algemene reserve, een bedrag van 464.000 euro kan dit jaar (2023) nog wel ingezet worden. Dat niet alles wat begroot is, is uitgegeven komt doordat we als kleine gemeente niet de mankracht hebben om alle projecten en doelen die begroot zijn, ook daadwerkelijk binnen de geplande tijd uit te voeren. Dit is de reden dat GroenLinks pleit voor een bestuurlijke fusie met andere gemeenten, zodat de personele capaciteit kan groeien en projecten wel uitgevoerd kunnen worden.
Amendement extra groenbeheer afgewezen
Naar aanleiding van de jaarrekening 2022 heeft GroenLinks een amendement ingediend (voorstel tot beleidswijziging), om vanuit het overschot van 2022 extra budget vrij te maken voor groenbeheer. Dit amendement is helaas niet aangenomen. Tot onze spijt, want het groen in Landsmeer ligt er op sommige plekken armzalig bij. Meer geld voor groenbeheer kan voorkomen dat planten doodgaan en niet telkens herbeplanting nodig is, wat allen maar extra kosten met zich meebrengt. Vanaf 2024 is er structureel, dus jaarlijks €40.000 extra budget. Hopelijk overleven de groenstroken het tot die tijd.
Evenementen in het Twiske, de gemoederen verhit.
Ook GroenLinks heeft het amendement voor passende evenementen gesteund waardoor een meerderheid van de Landsmeerse gemeenteraad evenementen wil toestaan op het eigen grondgebied van Het Twiske. Dit levert natuurlijk flinke discussies op en een caleidoscoop aan definities van het woord evenement.
We moeten alert zijn en onze boodschap blijven herhalen. Recreëren in natuur is belangrijk voor een ieders gezondheid en welzijn. In het Twiske is er voor jong en oud een groot aanbod van mogelijkheden. Door toenemende verstedelijking neemt de druk op het gebied toe. Waar ligt de grens?
Als het gaat om evenementen dan is het voor GroenLinks duidelijk dat ze passend moeten zijn binnen het gebied, kleinschalig en juist niet in het broedseizoen. Ook moeten evenementen voldoen aan de regelgeving van Natura 2000, en dit kwetsbare gebied niet verder verstoren. Alleen dat al is een hele opgave.
Alle aandacht gaat nu uit naar het tekort op de begroting van het recreatieschap waarbij verdiensten uit festivals de enige oplossing voor het financiële tekort lijkt te zijn. Natuurlijk moet er voldoende geld zijn voor onderhoud, maar laten we proberen de blik te verruimen en samen met de gemeenten (bestuur Twiske) die meebetalen aan het Twiske, goed kijken naar de financiële situatie, bijvoorbeeld hoe past de groeiende opbrengst uit paarkeergelden in dit verhaal. Laten het bestuur van het recreatieschap en een ieder die dat wil nadenken wat wel kan en het belang van een evenwicht tussen natuurbeleving en -ontwikkeling en intensief recreatief gebruik niet uit het oog verliezen.
Recent is duidelijk geworden dat Hart voor het Twiske door de rechter niet in het gelijk is gesteld. De conclusie; Het Twiske wordt niet verstoord door festival Lente Kabinet.
Reden te meer voor GroenLinks om in de raad het gesprek aan te gaan over nieuwe recreatieve vormen die de natuur geen geweld aan doen.