Op 25 maart hadden we een raadsvergadering over belangrijke onderwerpen voor GroenLinks, namelijk het parkeerbeleid, afvalbeleid en woonruimteverdeling. Alle beleidsonderwerpen zijn vastgesteld, met een paar goede verbeteringen. De belangrijkste is dat de gemeente autodelen gaat promoten en nog dit jaar voorlichting gaat geven over afvalscheiding.

Parkeerbeleid

De wethouder zegde op aandringen van GroenLinks toe dat het parkeren van sporters in de woonstraten van Purmerland wordt opgelost en eventuele financiële consequenties worden gepresenteerd bij de Kadernota. Verder haalde GroenLinks een meerderheid voor onze motie over autodelen. Dat betekent dat de gemeente Landsmeer autodelen gaat promoten, zowel via marktpartijen als bij particulieren, die bijvoorbeeld met buren hun auto willen delen. Wij vinden dit een grote stap voorwaarts en zien uit naar de uitvoering door het college.

Afvalbeleid motie aangenomen

Afval kost onze gemeenschap jaarlijks meer dan 1,2 miljoen euro en als we niet oppassen lopen deze kosten jaarlijks enorm op. Bewezen methodiek is een recycletarief. Daarbij betaalt een huishouden specifiek voor het restafval dat verbrand moet worden en niet kan worden hergebruikt. Zonder intensieve voorlichting is deze stap voor inwoners nu veel te groot. Daarom vroegen we in een motie om al vanaf dit jaar te beginnen met intensieve en professionele gedragscommunicatie. GroenLinks wil net als de rest van de raad graag dat de gemeente komende jaren zijn afvalverwerking professioneel organiseert. Maar zij moet haar controlerende rol goed blijven spelen. Dat kan door regelmatig te evalueren, iets waaraan het de afgelopen jaren heeft ontbroken. Zo komen we hopelijk dichter bij de doelstelling van 100 kg restafval per huishouden per jaar. Dit is de norm die de overheid stelt vanaf 2022. Landsmeer zit momenteel nog op 184 kg per huishouden, a long way to go!

Woonruimteverdeling

Na een lang proces is de regio met een nieuw systeem voor het verdelen van schaarse huurwoningen gekomen. Dit betekent in de praktijk dat spoedzoekers zoals gescheiden ouders, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren met extra punten eerder aan de beurt zijn. Daarmee wordt acute nood gelenigd en is niet alleen inschrijfduur bepalend. Een goede zaak vinden wij. Omdat Landsmeerders ook profiteren van de regionale inschrijving bij Woningnet committeren we ons aan de spelregels ervan. Die gaan nu nog uit van 25% woningen reserveren voor Landsmeerders. Het Rijk overweegt om hier 30% van te maken.