Na de ‘coronakater’ waarmee 2021 begon, krijgen we weer zin in nieuwe, dappere pogingen om Landsmeer groener en socialer te maken.

GroenLinks Landsmeer heeft hard gewerkt aan een aantal gezamenlijke ambities van de raad en daarnaast ook een flink aantal pogingen gedaan om zijn eigen programma te realiseren. Hieronder een terugblik op 2020.

Dit jaar zijn we uit op coalities voor een groener Landsmeer; er liggen immers genoeg kansen, ook met weinig budget. Daarnaast onderzoeken we hoe we de schade van de Coronacrisis kunnen beperken. En natuurlijk blijven we ons inzetten voor sociale huurwoningen in Landsmeer. Zo kunnen we, vaker vanuit een oppositierol, bijdragen aan het realiseren van ons eigen programma.

Er is contact geweest met diverse organisaties zoals IVN, Landsmeer Duurzaam, SamenMeer, Landsmeer Schoon, sport- en huurdersverengingen. Ook met diverse betrokken bewoners  zoals van Wijkpark en Sportpark, Hart voor Twiske, VluchtelingenWerk en de winkeliersvereniging. Zo blijven we in de haarvaten van onze dorpse gemeenschappen.

Successen

In april nam de raad onze motie aan om bij te dragen aan de opvang van kwetsbare asielzoekers van de Griekse eilanden. Dit heeft landelijk niet genoeg uitgehaald want tot nu toe doet de minister niets extra’s voor mensen die daar onder steeds erbarmelijker omstandigheden moeten verblijven.

De zienswijze die we met D66 maakte om overnachtingen in het Twiske tegen te gaan was zeer succesvol. De provincie, onze groenlandelijke buurgemeenten en de gemeente Amsterdam volgden waardoor er in het Recreatieschap voldoende steun ontbrak. Dit Natura2000 gebied is voorlopig weer gered. Maar we blijven oplettend!

In september zegde het college toe te onderzoeken hoe hij een duurzame energie coöperatie kan ondersteunen in Landsmeer. Op dit vlak is ook beweging in de gemeenschap. Onze zienswijze om windmolens langs het Kanaal te plaatsen bleef een minderheidsstandpunt, maar werd wel meegegeven aan de makers van de Regionale Energie Strategie (RES).

Op een voorzet van GroenLinks voor een afvalbeleid waarbij beter scheiden wordt beloond, reageerde de raad voorzichtig. Onze ideeën neemt de wethouder mee naar een bespreking in mei dit jaar, maar de gewenste versnelling om te komen tot nieuw beleid blijkt bij lange na niet haalbaar. Landsmeer loopt ruim 20% achter bij de ambitie om 75% van het huishoudelijk afval in 2020 te scheiden.

Ook namen we het initiatief om de ontwikkeling van woningen op het voormalig terrein van Sneek Hout te steunen zodat dit onder het oude provinciale regime nog doorgezet kan worden. In dit project wordt ruimte gemaakt voor 10 starterswoningen op een totaal van 47.

Op de valreep zorgden we dat de catering van Landsmeer voortaan eerst een vegetarische maaltijd aanbiedt in plaats van vlees.

 

Tegenvallers

Een motie over extra aandacht voor energiebesparing bij 9 grote bedrijven in Landsmeer haalde het niet. Energiebesparing is wettelijk verplicht, maar prioriteit bij de handhaving had deze ambitie aanzienlijk kunnen versnellen.

Een tegenvaller was ook de discussie over vuurwerk die we op touw zetten. Er was, in tegenstelling tot bij buurgemeenten als Oostzaan en Waterland, zelfs geen animo om bij wijze van proef een vuurwerkvrije zone in te stellen; men wacht liever het landelijk beleid af. Nu de overheid met succes een vuurwerkverbod heeft uitgevoerd, lijkt het makkelijker om beperkingen in 2021 in te voeren.

In november waren de uitkomsten van de begrotingbehandeling zeer teleurstellend. Alle ambities uit het raadsakkoord werden geschrapt, motie en amendement ten spijt. Zo stonden we met D66 samen alleen in de wens om 2 ton extra OZB te heffen en eventuele meevallers voor onze duurzame en sociale ambities te reserveren.

In december diende we zonder succes twee keer een motie in om de bewoners van de Gorteslootbuurt ruimhartig te compenseren voor geleden leed bij de zeer moeizame renovatie tot ‘nul-op-de-meter’ sociale huurwoningen.

Betere randvoorwaarden

Samen met grote delen van de raad gaven we tijd en ruimte voor de aanstelling van een nieuwe wethouder ruimtelijke ordening en financiën, een nieuwe griffier en de start van de procedure voor een nieuwe burgemeester. We gingen het Recreatieschap Twiske -Waterland en de Metropool Regio Amsterdam zorgvuldig volgen, voerden nuttige wijzigingen door in het Reglement van orde, de APV (carbidschieten verboden nu) en bereidden de invoering Omgevingswet voor in een aparte werkgroep. Last but not least trokken we hard aan regionale samenwerking van de groenlandelijke gemeenten zowel op partij als op raadsniveau.