Onze gemeenteraad heeft in 2017 de nu nog steeds geldende Duurzaamheidsvisie (2018-2024) vastgesteld. De doelen die daarin genoemd worden streven wij als gemeente na.
Met een wijkgerichte aanpak en met behulp van een duurzaamheidsfonds komen wij stappen dichterbij! Wie is de doelgroep van het Duurzaamheidsfonds?
Wat ons betreft zijn dat de huurders. Zij ontvangen van ons bijstand om hun huis op simpele en goedkope manieren duurzamer te kunnen verwarmen in de koudere tijd van het jaar. We hebben al energiecoaches die op bezoek gaan en wat ook een fijn initiatief zou zijn is een fix – team, dat de hulpmiddelen komt plaatsen. De hulpmiddelen zijn een gift.
Dan heb je woningeigenaren, met een lagere WOZ dan gemiddeld en/ of weinig besteedbaar inkomen. Veelal weten zij niet hoe ze hun huis kunnen verduurzamen of hebben hiervoor simpelweg niet voldoende geld. Ook verenigingen ontbreekt het aan geld. Daarom is het noodzakelijk dat wij hen als gemeente hulp bieden. Hiertoe zou de gemeente één verduurzamingsplan kunnen maken hoe en waarvoor een subsidie kan worden aangevraagd. Afhankelijk van de bereidheid van het college om de doelgroep te verbreden, volgt een amendement danwel motie..
Sociaal Domein
We kijken uit naar het nieuw te vormen beleidsplan sociaal domein. Hulpbehoevenden en mensen die leven van een sociaal minimum inkomen mogen wij niet uit het oog verliezen.
We zijn daarnaast benieuwd naar de herontwikkelingsagenda jeugd en het plan van aanpak om eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar te maken. Onze jeugd is de toekomst!
Sociale huur
We vinden het fijn om te lezen dat er wordt gestreefd naar 22% meer sociale huurwoningen. We willen graag dat meer mensen een betaalbare huurwoning toegewezen krijgen.
Waterkwaliteit
Water is één van de kernwaarden van onze gemeente. Volgens de duurzaamheidsvisie Landsmeer (2018-2024), wordt onder andere de bevordering van de waterkwaliteit nagestreefd. Het is actueel omdat onlangs een onderzoek is geweest naar de waterkwaliteit in het land door Natuur en Milieu. Hieruit is gebleken dat het water in heel NL van zeer lage kwaliteit is. Hierdoor staat de biodiversiteit in en om het water (denk aan waterplanten, vissen, vogels) onder druk. De waterkwaliteit in Landsmeer is zorgelijk qua ecologie (blauwalg), toxiciteit (o.a. zware metalen uit anti-fauling), zuurtegraad (vermenging zuur en zoet water) en invloed van (kunstmatige) waterstanden. Daarom volgt een motie ter bevordering van de waterkwaliteit. Op blz 81 vd begroting wordt uitgelegd dat het eigenaarschap van de gemeentelijke wateren wordt verlegd naar het waterschap, echter we moeten er als gemeente voor zorgdragen dat de waterkwaliteit zal worden bevorderd.
Verkeersveiligheid
GroenLinks staat er volledig achter dat er budget is vrijgemaakt voor verkeersveiligheid. Dit blijft een heikel punt in onze gemeente. We willen graag dat de wegen en paden veilig begaanbaar blijven vooral voor fietsers en voetgangers.
Financiën
Het is fijn om te zien dat de begroting sluitend is en de weerstandsratio uitstekend. Bezetting ambtsfuncties We maken ons zorgen om de bezetting van gemeentelijke ambtelijke vacatures, wat belangrijk is om onze doelen te behalen.