Einde wethouderschap Jacobien van Boeijen
Na ruim twee jaar wethouderschap, heeft Jacobien begin juni haar ontslag genomen. In dit interview blikken we met haar terug maar kijken ook vooruit naar de toekomst.
Allereerst willen we graag weten hoe het met je gaat?
“Het gaat naar omstandigheden goed. Het was een hectische periode, ik ben bezig dat te verwerken. Ik heb de afgelopen tijd veel lieve reacties ontvangen en ben haar heel blij mee.
Het voelde toch een beetje als een achtbaan die voor mezelf en voor iedereen een onverwachte wending nam. Wat betreft de festivals in het Twiske belandde ik in een spagaat en heb ik toen verzuimd tijdig terug te gaan naar de raad en het college. Het nieuwe evenementenbeleid bevat meer waarborgen voor ecologische toetsen maar sluit niet uit dat er een groot evenement kan komen in het Twiske. Dat was politiek niet haalbaar. Het uiteindelijk nieuwe evenementenbeleid staat, wat de grootte van de festivals betreft, dus haaks op het GroenLinks standpunt. Daarom sta ik nog steeds achter mijn besluit, maar ik vind het ook jammer. Ik zat middenin allerlei processen om mooie dingen te doen, die ik nu heb moeten loslaten.”
Als je terugkijkt naar je periode als wethouder, waar ben je trots op?
“Allereerst dat het duurzaamheidsbeleid weer op de kaart staat. We hebben een stevig team met duidelijke ambities. We hebben subsidies binnengehaald om inwoners te ondersteunen zodat ze de komende jaren in de positie komen om hun huis te isoleren, zonnepanelen te plaatsen, zorgvuldig afval te scheiden en verantwoord om te gaan met groen en water.
Vervolgens het project herinrichting Havezathe in verband met vervanging riolering. Dat liep niet goed. Er was onrust en er waren veel klachten. Door de wijk in te gaan, te praten met inwoners en het proces strakker in te richten is de rust weer teruggekeerd.
Tot slot ben ik trots op het armoedebeleid binnen het nieuwe beleidsplan Sociaal Domein. We hebben een goede raadinformatiebrief gemaakt. Het is lastig om grip op armoede te krijgen. Er zijn veel regelingen die we nu gebundeld hebben in een boekje, maar er moet nog veel gebeuren om te zorgen dat mensen er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Het is nu vaak nog te ingewikkeld om de weg naar de regelingen te vinden.
Daarbij hebben we de energiearmoede goed aangepakt. De beschikbare subsidie is goed gebruikt.”
Wat vond je lastig?
“Landsmeer is en blijft klein. Als je ambities hebt, dan gaat het altijd te langzaam. Als voorbeeld, het heeft een half jaar geduurd voor er een nieuwe medewerker afval aan de slag kon; dan is er geen vervanging mogelijk (nu per 1 juli begonnen).”
Hoe nu verder en blijf je betrokken bij GroenLinks Landsmeer (wat wij natuurlijk vurig wensen).
“Ik wil de zomerperiode gebruiken om even afstand te nemen, maar het gaat vast weer kriebelen. Of ik op enig moment weer politiek actief wil worden, dat weet ik nog niet…
Ik ben bijna geregistreerd coach en wil graag verder met organisatie coaching. Ik zit in een goed netwerk en zou daarmee graag opdrachten willen oppakken.
Ik wil zeker betrokken blijven bij GroenLinks Landsmeer. Naast het raadswerk willen we ook een beweging zijn. Ik ga nadenken over wat mijn rol kan zijn en ik ga zeker daarover ook met fractie en bestuur in gesprek.
Ik vind het belangrijk dat mensen actief blijven. Politiek is misschien vaak ondoorgrondelijk, irritant en vol emotie. Maar het doet er wel toe, jij kunt het verschil maken! Daarom was ik ook zo blij dat GroenLinks deel kon nemen aan het college. We gaan nu met de PvdA samen richting de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het is belangrijk dat we onze Groenlinks/PvdA stem kunnen laten horen. Ik hoop echt dat inwoners zich bij ons aansluiten en ook actief worden. Op welke manier dan ook. Die mensen hebben we echt nodig! “
Met deze positieve oproep sluiten we het gesprek af en zien we haar graag op enig moment terug.