Op 30 maart 2022 is zij beëidigd als lid van de gemeenteraad Landsmeer, sinds september is zij fractievoorzitter
Haar portefeuiles zijn:
- Dierenwelzijn. Tot nu toe is op de website van de gemeente Landsmeer alleen wat te vinden over bestrijding ongedierte en in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente) enkele summiere artikelen over dieren. Maar deze zijn meer in de trant van 'geen overlast veroorzaken' dan 'dieren beschermen'. Ik wil me toeleggen op het verleggen van de maatschappelijke focus van ‘geen overlast veroorzaken’ naar ‘het beschermen van dieren’. Dit zal ik onder andere doen middels het delen van kennis vanuit de Dierenbescherming.
- Mobiliteit (verkeer incl. openbaar vervoer). Het is de bedoeling dat Landsmeer veiliger wordt en dat ook fietsers zich vrijelijk kunnen voortbewegen. En natuurlijk behouden we het OV en pleiten we voor meer duurzame mobiliteit. Ik ben benoemd tot plaatsvervangend contactpersoon van de Vervoerregio Amsterdam (VRA).
- Groenbeleid & -beheer. Er mag meer groen in de tuinen van inwoners. Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is op 1 april gestart en duurt tot 1 oktober. Het idee is, tegels uit de tuin te verwijderen (en deze af te laten halen via nktegelwippen.nl) om meer ruimte te geven voor (liefst onbespoten) planten en bloemen. Dit is goed voor de biodiversiteit van insecten, vogels, etc. als voor een afwateringssysteem bij wateroverlast door regen. Het bijplanten van bomen moet ook gestimuleerd worden, waardoor mens en dier minder hittestress ervaren op warme dagen. Agrariërs worden gestimuleerd dit te doen en ook om natuurinclusief ‘te boeren’.
- Landschap en Veenweide. Dit sluit aan bij het laatste punt: Door middel van het planten van bomen, wordt op een estetische manier bijgedragen aan meer schaduwplekken/ schuilplekken voor onder andere schapen en koeien. Als dit fruitbomen zijn, is dit nog extra winstgevend voor de boer ook! Ik pleit voor meer bewatering van veen, omdat opdrogend veen broeikasgassen uitstoot.
- Sociaal Domein (incl. GGD, Jeugdzorg, WMO). Hoe wordt alles geregeld door de gemeentelijke regelingen (waar onder andere de GGD onder valt). Ervaren Landsmeerders, Den Ilpers en Purmerlanders hierin moeilijkheden? Dan hoor ik dat graag. Daarbij vind ik het belangrijk, dat jeugd en jongeren zich met de politiek gaan bemoeien.
- Sport & Cultuur. Landsmeer is vele sportverenigingen rijk. Het is belangrijk, dat we deze behouden. Daarom pleit GroenLinks voor blijvende subsidieverstrekking aan onze sportverenigingen.
- Hiernaast ben ik op 21 april 2022 benoemd tot Audit- (& Rekenkamer-) commissielid. Dit houdt in dat ik samen met nog 3 anderen uit de raad & commissie direct contact mag onderhouden met zowel de accountant van de gemeente als met de rekenkamer. De rekenkamer onderzoekt (op advies van de raad) of bepaalde zaken goed uitgevoerd zijn.
Wie is Maartje Greunsven?
Sinds februari 2012 woont ze in een sociale huurwoning in Luijendijk. Daarvoor heeft ze in 2007/2008 een jaar antikraak gewoond aan de Sportlaan. Omdat ze zich destijds als woningzoekende had ingeschreven bij de gemeente, kwam ze in 2012 in aanmerking voor een sociale huurwoning in Landsmeer.
Ze is in Breda geboren en getogen, in een boomrijke mooie straat met woningen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Als klein meisje speelde ze graag buiten en klom in bomen. Gezelschapsdieren zijn altijd in haar leven geweest.
Op het gymnasium zei men al dat ze later maatschappelijk werker zou worden, onder andere omdat ze opkwam voor mensen die gepest werden. Pesten is in Frankrijk op scholen en universiteiten strafbaar. Wat haar betreft kunnen we dat hier ook invoeren.
In Groningen heeft ze haar bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening behaald, na een jaar Nederlands Recht. Ze wilde namelijk bij Amnesty International gaan werken als jurist of advocaat. Met behulp van haar studie heeft ze zich lokaal kunnen inzetten voor de rechten van de (kwetsbare) mens.
Verder is ze werkzaam geweest als (ambulant) woonbegeleider in het COA in Amersfoort, bij het Leger des Heils en heeft ze als sociaal raadsvrouw gewerkt in Huis vand de Wijk Poelenburg en bij Stichting Doras (nu Buurtteams Amsterdam Noord). Momenteel werkt ze parttime bij Stichting OOPOEH als matchmaker in hartje Amsterdam en kwartiermaker in Utrecht en Den Haag.