Op 30 maart 2022 is zij beëdigd als lid van de gemeenteraad Landsmeer, sinds september is zij fractievoorzitter.
Haar portefeuiles zijn:
- Dierenwelzijn. Na veel getouwtrek wordt een toezegging van het college uitgevoerd en komen er binnenkort (vermoedelijk in het eerste half jaar van 2025) daadwerkelijk paddentrapjes, die padden, kikkers en salamanders die een rioleringput ook wel kolk genoemd zijn ingevallen, zelfstandig uit de kolk kunnen klimmen en zo gered zijn van een langzame dood. De Nota Dierenwelzijn is helaas niet gelukt: boeren/veehouders vinden dat er geen hittestress is, de raad vindt het niet nodig in financieel barre tijden om naast wettelijke taken extra dierenbeschermingstaken op zich te nemen. Ondanks dat de palingstand/glasaalstand de afgelopen 20 jaar (?) met 99% is achteruitgegaan in Nederland, blijft de Landsmeerse jaarmarkt (voorheen braderie) met palingrokerij wedstrijd in zijn huidige vorm bestaan.
- Mobiliteit (verkeer incl. openbaar vervoer). Het is de bedoeling dat Landsmeer veiliger wordt en dat ook fietsers en voetgangers zich vrijelijk kunnen voortbewegen. Daarnaast streeft GroenLinks naar behoud en verbetering van het OV en stimuleren van duurzame mobiliteit.
- Groenbeleid & -beheer. Boom weg? Dan een nieuwe boom geplant. Of verplaatsen van de boom, nog beter. Het Twiske is natuurlijk een heet hangijzer wat betreft het al dan niet toestaan van grote evenementen. De gemeenteraad heeft op 10 maart 2022 een motie aangenomen van GroenLinks om geen muziekfestivals meer toe te staan. Op 23 februari 2023 heeft GroenLinks met nog 2 partijen via een amendement dat werd aangenomen door de raad ervoor gezorgd dat een zienswijze brief werd verzonden door het college van Burgemeester en Wethouders aan het Recreatieschap Twiske-Waterland, om duidelijk te maken dat de gemeente Landsmeer geen grote evenementen in het Twiske toestaat. N.a.v. een krantenartikel in het Parool stelt zij op 27 februari 2025 in de raadsvergadering vragen aan het college tijdens het vragenkwartier.
- Landschap en Veenweide. Bijzonder Provinciaal Landschap: behouden en niet bebouwen. Veenweide: zuinig op zijn, goed bewateren.
- Sociaal Domein (haar aandachtspunten zijn: armoede en schuldhulpverlening, inburgering, Jeugdfonds Sport & Cultuur). Middels schriftelijke vragen aan het college probeert Maartje hier aandacht voor te vragen en verduidelijking van beleid en uitvoering te krijgen met de hoop dat zaken ten goede veranderen. Ervaren Landsmeerders, Ilpers en Purmerlanders hierin moeilijkheden? Dan hoort zij dat graag.
- Sport & Cultuur. Landsmeer is vele sport- en muziekverenigingen rijk. Daarnaast de bibliotheek en het Wapen van Landsmeer. Het is belangrijk, dat we deze behouden. Daarom pleit GroenLinks voor blijvende subsidieverstrekking aan onze verenigingen.
- Hiernaast is zij (per april 2022) Auditcommissielid. Dit houdt in dat zij samen met nog 4 andere raadsleden direct contact mag onderhouden met zowel de accountant van de gemeente als met de Rekenkamer. De rekenkamer onderzoekt (op advies van de raad) of bepaalde zaken goed uitgevoerd zijn.
- Binnenkort (eind februari 2025) maakt Maartje als vertegenwoordiger van GroenLinks deel uit van de Regiegroep Bestuurlijke Toekomst. Doel is om te bekijken of het mogelijk is dat Edam-Volendam en Waterland zich willen verenigen met de 3 WOL- gemeenten richting een fusie in de nabije toekomst. Mocht dit niet lukken, dan gaat GroenLinks Landsmeer voor een bestuurlijke fusie met Amsterdam ofwel Purmerend.
Wie is Maartje Greunsven?
Sinds februari 2012 woont ze in een sociale huurwoning in Luijendijk. Daarvoor heeft ze in 2007/2008 een jaar antikraak gewoond aan de Sportlaan. Omdat ze zich destijds als woningzoekende had ingeschreven bij de gemeente, kwam ze in 2012 in aanmerking voor een sociale huurwoning in Landsmeer.
Ze is in Breda geboren en getogen, in een boomrijke mooie straat met woningen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Als klein meisje speelde ze graag buiten en klom in bomen. Gezelschapsdieren zijn altijd in haar leven geweest.
Op het gymnasium zei men al dat ze later maatschappelijk werker zou worden, onder andere omdat ze opkwam voor mensen die gepest werden. Pesten is in Frankrijk op scholen en universiteiten strafbaar. Wat haar betreft kunnen we dat hier ook invoeren.
In Groningen heeft ze haar bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening behaald, na een jaar Nederlands Recht. Ze wilde namelijk bij Amnesty International gaan werken als jurist of advocaat. Met behulp van haar studie heeft ze zich lokaal kunnen inzetten voor de rechten van de (kwetsbare) mens.
Verder is ze werkzaam geweest als (ambulant) woonbegeleider bij het COA in Amersfoort, bij het Leger des Heils Amsterdam Noord & Oost en heeft ze als sociaal raadsvrouw gewerkt in Huis van de Wijk Poelenburg en bij Stichting Doras (nu Buurtteams Amsterdam Noord).
Ze zet zich ook vrijwillig in voor onze gemeente: jaarlijks is er de collecte voor de Dierenbescherming. Dan gaat ze langs deuren met een collecte bus. Daarnaast is er jaarlijks de paddentrek, waarin padden, kikkers en (superkleine) watersalamandertjes uit hun winterslaap komen en in de schemering uit tuinen de gevaarlijke straat of fietspad naar vijver of sloot begeven. Vrijwilligers zetten hen dan de straat over, zodat ze niet platgereden worden. Hot spot is in het oude dorp de Raadhuisstraat, Aalscholverstraat en Reigerlaan. Daarnaast steken vooral salamandertjes het fietspad over in het slecht verlichte Sportpark). Wil je ook meehelpen? Meld je dan aan bij: Info@paddenlandsmeer.nl Voor meer info: padden.nu. Daarnaast is zij actief bij de protestantse gemeente Landsmeer als gastvrouw tijdens de open kerk ochtenden op dinsdag en als pastoraal medewerker.