Het is een roerige tijd. Zowel landelijk - de polarisatie neemt toe - als ook plaatselijk: GroenLinks Landsmeer is geschokt door de recente gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in Amsterdam. In de landelijke politiek is de toon ook niet geruststellend.

Er is nog teveel haat. In de samenleving maar ook in de raad. GroenLinks hoopt dat inwoners elkaar juist blijven vinden, zoals bij het jaarlijkse Ontmoet en Eet waarbij nieuwe inwoners van Landsmeer koken voor elkaar en voor andere inwoners. We zijn blij dat het Oude Middelpunt weer zal worden bewoond door Oekraïense ontheemden, na een jaar leegstand. Zo zorgen we voor elkaar.

Financieel is GroenLinks er tevreden over dat de begroting voor het jaar 2025 sluitend is, maar maakt zich wel zorgen om de jaren erna. Het veelbesproken ravijnjaar komt eraan en daarna wordt het er niet beter op. In een bijlage van de begroting wordt geschreven over bezuinigingsmogelijkheden, net zoals bij de perspectiefnota eerder dit jaar. In de tussentijd is hiermee niets gebeurd. Wij vinden het belangrijk om zo snel mogelijk verantwoorde keuzes te maken, zodat deze niet steeds weer vooruitgeschoven worden zoals nu het geval is. De sterkste schouders zouden te allen tijde de zwaarste lasten moeten dragen, vooral ook als er gekeken wordt naar bezuinigingsmogelijkheden.

Om financieel sterker te worden op de langere termijn, is een fusie onoverkomelijk. We zijn blij dat de regiegroep bestuurlijke toekomst hiermee voortvarend bezig is. Tegelijkertijd zijn gesprekken met de twee grote gemeenten Amsterdam en Purmerend wenselijk om de keuze te kunnen bespoedigen.

Mobiliteit/ Parkeerdruk

Zoals GroenLinks aangaf in de voorgaande algemene beschouwing op de Perspectiefnota eerder dit jaar, zouden wij graag zien dat er onderzoek komt naar het verminderen van de parkeerdruk in Landsmeer. Omdat de raad eerder geen oren had naar betaald parkeren, denken we nu aan het uitbreiden van de blauwe zones en het invoeren van parkeervergunningen om parkeren door (werk)verkeer afkomstig van buiten Landsmeer te minimaliseren. Nu in Amsterdam Noord betaald parkeren is ingevoerd wordt de parkeerdruk in onze gemeente verder opgevoerd. We dienen een amendement hieromtrent in.

Duurzaamheid/ Energiemaatschappij

En nu de draagkrachtmeting van ICL inzake zonnepanelen is voltooid, waarom start de gemeente geen eigen energiemaatschappij? Waarom plaatsen we deze zonnepanelen niet? Die verdienen zich toch terug in 5 tot 7 jaar? Het is me niet duidelijk geworden wat de reden is dat het college in dubio is wat te doen met de uitkomst van het onderzoek.

Daarbij is het evident dat het duurzaamheidsfonds belangrijk is om onze (landelijke) doelen te behalen. Juist nu hebben particulieren steun nodig van de gemeente om hun gevels te kunnen isoleren.

Klimaat-/Weersbestendigheid

En hoe komt het dat niet alle (nieuwe) parkeerplekken zoals die op de Meervalweg die dit jaar is gerenoveerd, het hemelwater doorlaten? Waarom zouden we dit niet op álle plekken doen om de hevige weersomstandigheden die de opwarming van de aarde met zich meebrengt énigzins te kunnen ondervangen? En waar blijft de aanvulling door kwaliteitsgroen tegen hittestress en voor versterking van de biodiversiteit (schuilplekken voor egels)? Wanneer zitten we weer op het niveau van eerder wat betreft het aantal bomen in de gemeente? En voldoet de regel 1 nieuwe boom voor 1 gekapte boom? Aangezien de boompjes die de vaak oudere bomen vervangen bij lange na niet zoveel lucht zuiveren en voor minder schaduw zorgen? 

Afval & Integrale veiligheid

Het wordt de hoogste tijd dat we een einde maken aan alle ellende rondom vuurwerk. Al het afval dat het genereert, de lucht- en bodemvervuiling, de schade aan zaken in de openbare ruimte en de verwonding van mensen, dat moeten we niet meer willen. Daarbij staan (huis)dieren doodsangsten uit tijdens de jaarwisseling. Het is niet meer van deze tijd om het afsteken van vuurwerk doorgang te geven aan particulieren met oud en nieuw. Daarom dient GroenLinks hiertoe een motie in.

Dierenwelzijn en Ruimtelijk Domein

GroenLinks is blij dat meer geld gaat naar de dierenambulance. Zij is cruciaal ter bevordering van dierenwelzijn. Daarbij vinden we het welzijn van amfibiën (kikkers en salamanders) erg belangrijk, aangezien ze de muggenstand terugbrengen, het water schoon houden (kikkervisjes eten alg) en omdat ze erg gevoelig zijn voor onzuiver water zijn ze een graadmeter voor de waterkwaliteit, die erg achteruit gaat. We pleiten ervoor dat kikkertrapjes geïntegreerd worden in de kolken. De riolering in het oude dorp zal de komende jaren aangepakt worden en laat die wijk nu nèt de hotspot zijn van kikkers (vooral ook met de voorjaarstrek).